Filmi- ja Videokuvaajien liiton koulutustilaisuus Lahdessa

 

Liitto järjesti Lahdessa perinteisen vuosittaisen koulutuspäivänsä lauantaina 20.9.2014 Kino Iiriksessä. Paikalle oli kokoontunut 40 jäsentä liiton eri yhdistyksistä.

Tommi Partanen (Kavi) kotimaisen filmiyksikön edustajana piti mielenkiintoisen luennon elokuvien arkistoinnista ja säilyttämisestä, jonka päätteeksi katsoimme Lahden esittelyvideon vuodelta 1957. Video oli digitoitu 35 mm filmiltä. Läsnäoleville lahtelaisillekin elokuva oli ensimmäinen kerta. Se näytetään vielä uudelleen Päijät-Hämeen elokuvakeskuksen 25-vuotisjuhlien yhteydessä.

Tommi Partasen esitelmän jälkeen Pentti Kemppinen luovutti harraste-elokuvaajien korkeimman ansiomitalin Mikkelin Harraste-elokuvaajien pitkäaikaiselle puuhamiehelle Kari Nuolingolle. Kultainen Unica mitali annetaan vain erittäin ansioituneelle harrraste-elokuvaajien työtä edistäneelle henkilölle. Onnittelut kaikkien puolesta vielä kerran sinulle Kari.

Keijo Skippari esitteli Sony 4K FDR-AX100 kameran näyttein ja teknisin tiedoin. Kamera herätti paljon kiinnostusta korkean suorituskykynsä vuoksi. Vaikka sen 4K ominisuuksia ei vielä voikaan hyödyntää täysin, niin tulevaisuudessa tietokoneiden suorituskyvyn parantuessa se löytää tiensä monen harraste-elokuvaajan käyttöön.

Tilaisuuden lopuksi yhdistykset esittelivät omaa toimintaansa sanoin ja videoin. Lahden Videokuvaajat on mukana Päijät-Hämäläisessä perinnekulttuurin tallentamisprojektissa, joka sai Suomen Kulttuurirahastolta keväällä huomattavan ( 20 000 €) apurahan toiminnan käynnistämiseen. Tilaisuudessa jaettiin PHEK:n tekemä hakemus malliksi muille yhdistyksille, jotta nekin voisivat halutessaan hakea apurahaa alueensa apurahoja jakavilta toimijoilta. Ne yhdistykset, jotka eivät olleet paikalla, voivat pyytää hakemusmallin sähköisessä muodossa Keijo Skipparilta.

Projektin kotisivut löytyvät osoitteesta www. kotiseutufilmit.fi.

Sivuston kuva- ja video-osiot ovat vielä työn alla, mutta muuten sivusto on varsin pitkälle valmis. Sieltä löytyy lisätietoa mahdollisesti muualle Suomeen suunnitellusta kotiseututallentamisen alueelta. Tietoja voi vapaasti käyttää liiton jäsenyhdistysten piirissä.

Tänä päivänä ohjelmien levityskanavat ovat täysin muuttuneet ja jokainen henkilö voi halutessaan helposti laittaa nettiin omia tuotoksiaan. Nytkin oli mukava katsoa Mikkelin ja Lappeenrannan yhdistysten tuotantoja suoraan netistä.

Kiitos kaikille osallistujille mukavasta tilaisuudesta. 

 

KOULUTUSTILAISUUS KOUVOLASSA 29.10.2011

TILAISUUS ALOITETTIIN KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJEILLA
 

Koska äänimiehet ajoivat vähän harhaan, aloitettiin tilaisuus Liiton kotisivujen päivittämisohjeilla. Kotisivujen suunnittelusta vastaava Keijo Skippari esitteli kotisivuille tulleita uusia ominaisuuksia, sekä näytti, miten sivuille voi lisätä kuvia ja tekstejä ilman varsinaisia ohjelmointitaitoja. Sivut ovat kätevät, koska niitä päivitetään selaimella. Sisään kirjautumalla vaikkapa New Yorkin lentokentän odotusaulassa olevalla koneella, voit tehdä jutun kotisivuille. Sivuille voi myös lisätä lyhyitä trailereita ohjelmista, pikakyselyitä, keskustelupalstoja ja muita toiminnalle tärkeitä asioita. Uutena lisänä on myös Jäsenhuone, jonne pääkäyttäjä voi lisätä henkilöitä ja antaa heille tiettyjä oikeuksia.

Aapo Ravantti, taustalla Markus Lehtinen

ELOKUVAN ÄÄNI ON TÄRKEÄ, MUTTA MITEN HYVÄ ÄÄNITYS TEHDÄÄN


Juuso Ravantti piti äänitekniikasta kiinnostavan luennon, jonka aikana heräsi paljon kysymyksiä niistä asioista, jotka eivät tähän mennessä olleet aivan jokaiselle selviä. Äänityksessä käytettävät mikrofonit ja muut laitteet yhdistettyinä äänieditointiohjelmiin vaikuttavat suuresti elokuvan ääneen. Aapo esitteli Pro Tools editointiohjelmaa, jolla hyvin yleisesti tehdään elokuvan äänityöt. Harrastelijoiden käyttöön sopii myös ilmainen äänieditointiohjelma Audacity, jonka voi ladata netistä. Ohjelma on suomenkielinen ja sillä hoituu monet äänen muokkaustavat.

Keijo Skippari esitteli kannettavan äänimikserin käyttöä langattomien mikrofonien kanssa.Tälläinen kokoonpano antaa äänittäjälle mahdollisuuden ajaa äänisignaali joko kameran ääniraiodalle, tai digitaaliselle tallentimelle, tai yhtäaikaa molempiin laitteisiin.

Mikäli haluat opiskella lisää elokuvan äänityksestä ja käytettävistä mikrofoneista, käy katsomassa oheista linkkiä, siinä on kerrottu kaikki oleellinen asiasta.

Ääni elokuvassa 

Päivi Mäkelä testaa laitteistoa

LIIKKUVAN KAMERAN KÄYTTÖ

 

Glidegam 4000  merkkinen steadycam-laitteisto herätti kiinnostusta läsnäolijoissa. Markus Lehtinen esitteli laitteiston ja muutama rohkea innostui kokeilemaan miten laitteisto toimii. Glidegamin käyttö edellyttää harjoittelua ja harjoittelua, ennekuin sulavat liikkeet saavutetaan vaikka juoksujalkaa kuvaamalla. Laitteistosta on olemassa halvempia versioita kevyiden DSL-kameroiden, tai Digivideokameroiden kanssa käytettäväksi. Niilläkin asiansa osaava kuvaaja saa lisää ilmettä normaaliin kuvakerrontaan.

Koulutustilaisuus antoi varmasti uutta tietoa osallistujille. Kiitokset kaikille kouluttajille ja osallistujille hienosta tilaisuudesta.

Päivi Mäkelä kokeilemassa Glidegam 4000 kuvanvakainta.

LIITON KOULUTUSTILAISUUDESSA RUNSAASTI VÄKEÄ

 

Filmi-ja Videokuvaajien Liitto järjesti lauantaina 29.10.2011 koulutus-
tilaisuuden Kouvolassa Kymen Paviljongin tiloissa. Tilaisuudessa käsiteltävät asiat olivat houkutelleet runsaasti äänityksestä kiinnostuneita henkilöitä paikalle. Harrastajien kuvanlaatu on jo pitkään ollut hyvää, mutta ohjelmien äänityksessä on ollut toivomisen varaa. Tähän kaikkia kiinnostavaan ongelmaan haluttiin saada lisää tietoa.
Koulutuksesta vastasivat Lahden Videokuvaajien Markus Lehtinen, Keijo Skippari, sekä äänitekniikan kouluttajana Aapo Ravantti.

Lue lisää tilaisuudesta