Tärkeät uutisjutut

Juhani Jokihalme ”Joki-Jussi” on poissa

Ääneseudun videokuvaajien kantaviin hahmoihin vuosikymmenet kuulunut Juhani Jokihalme kuoli 23.2.2012 Keski-Suomen keskussairaalassa 62 vuoden ikäisenä. Hän oli pienviljelijä sekä Konginkankaan ja Liimattalan kyläseppä. Hän on keksinyt monia erilaisia apulaitteita maa- ja metsätalouteen. Rauta taipui pienestä instrumenttityökalusta aina ison traktorin tai työkoneen rakentamiseen. Hän toimi Ammattikoulun näytönarvioijana hitsauksessa ja koneistuksessa.

Juhani harrasti näyttelemistä ja oli Kömin teatterin vakionäyttelijä vuosikymmenien ajan. Konginkankaan Rengit- yhtyeessä hän lauloi ja soitti navettatalikkoa ja juonsi renkien keikat omalla humoristisella tavallaan. Hän näytteli myös yhden kesän Risto Lepänjuuren luontopolulla pontikankeittäjää, jossa yleisö pääsi kiertämään luontopolkua ja sai seurata pontikankeittoa ja sen riskejä.

Filmi- ja Videokuvaajien liiton piirissä muistamme Juhanin monien hauskojen elokuvien tekijänä. Juhani Jokihalme oli aluksi Mikko Niskasen Käpykolossa ”apupoikana”, josta sai kimmokkeen videokuvaukseen. Hän näytteli myös Mikon elokuvissa. Hän menestyi SM-kilpailuissakin. Useimmat muistanevat "Hand Made"- elokuvan, jolla hän voitti kultamitalin Lahdessa 2006. Vielä viime vuonnakin hän osallistui SM-kilpailuihin minuuttisarjassa. Ahkeruudesta elokuvien tekijänä hänelle myönnettiin Unica-mitali 2000-luvun alussa.

Juhani oli luonteeltaan erittäin humoristinen ja aina valmis auttamaan toisia. Viime vuonna hän myi maatilansa, hankki tontin ja aikoi rakentaa talon eläkevuosia varten. Talo tuli valmiiksi, mutta muuttamaan hän ei ehtinyt.

Heikki Kilpeläinen kertoo muistoja yhdistyksen alkuajoilta

Helsingin Filmi- ja Videokuvaajat 60 vuotta
 

Helsingin Filmi- ja Videokuvaajat juhlisti 60-vuotista taivaltaan Helsingissä 30.11.2013. Tilaisuuteen oli kutsuttu nykyisten jäsenien lisäksi joukko entisiä Helsingin yhdistyksessä vaikuttaneita elokuvaajia. Paikalla oli myös ainoa elossa oleva perustajajäsen Heikki Kilpeläinen. Helsinki on vanhin FVL:n jäsenjärjestöistä. Asiaa valmistelevan neuvottelu-kokouksen kutsui koolle elokuvauksen monitoimimies Yrjö Rannikko 19.2.1953. Varsinainen perustamiskokous oli 19.3.1953.
Yhdistyksen alkuperäinen nimi oli Kaitaelokuvaajat – Smalfilmare ry

Juhlassa muisteltiin 60-vuotista taivalta esitysten, vanhojen elokuvien ja hyvän ruoan kera

 

Puheenjohtaja Kyösti Tolppanen ja varapuheenjohtaja Petri Heinonen puolisoineen vastaanottamassa juhlayleisöä
Juhlayleisöä
Kulttuuritalo Kimara on vanhasta 1800-lopulla rakennetusta kansakoulusta pääasiassa talkoovoimin entisöity rakennus


Keuruun Elokuvaajaseura 40 vuotta

Keuruun Elokuvaajaseura juhlisti 40-vuotista taivaltaan kulttuuritalo Kimarassa 13.10.2013. Tilaisuuteen oli saapunut suuri joukko entisiä ja nykyisiä elokuvaajia Keuruun seudulta. Paikalla oli myös elokuvan tukijoita ja näyttelijöitä. Tilaisuudessa esitettiin keuruulaisten tekemä elokuva "Kirje kuninkaalle". Super-8 versiona esitetty elokuva on valmistunut 1978. Elokuva kertoo Ruotsi-Suomesta Kustaa III ajalta, jolloin läänin- ja kuntajako jako oli yhtä polttava niinkuin nytkin. Juhlaesitelmän oli koonnut puheenjohtaja Kyösti Tolppanen ja liiton tervehdyksen toi puheenjohtaja Pentti Kemppinen. Lopuksi nautittiin juhlakahvit. Esitelmässä käsiteltiin harraste-elokuvauksen alkuvaiheita ja sitten Keuruun yhdistyksen perustamista ja keuruulaisten saavutuksia.

Kyösti Tolppanen on Keuruun Elokuvaajaseuran kantavia voimia. Puheenjohtajana hän toiminut 37 vuotta.