SM-kilpailut Lahdessa 2011

 

SM 2011 Filmifestivaalit pidettiin Lahdessa 16.4.2011
 

SM 2011 -kilpailuun otti osaa kaikkiaan 29 elokuvaa, joista avoimessa sarjassa kilpaili 11 elokuvaa, dokumenttielokuvien sarjassa 11, nuorten sarjassa 3 ja minuuttielokuvasarjassa 4 elokuvaa. SM-Tuomaristo sai katsottavakseen monenlaisia aihepiirejä käsitteleviä elokuvia, joiden tekninen laatu ja taiteellinen taso oli erittäin vaihteleva. Avoimen sarjan, dokumentti- sekä minuuttielokuvasarjan taso oli varsin kirjava, mutta nuorten sarjan elokuvien tekninen laatu, taiteellinen taso ja elokuvallisen kerrontatavan hallinta yllätti tuomariston positiivisesti ja tuomaristo valitsikin koko festivaalin parhaaksi elokuvaksi Jesse Jokelan scifi-draaman, Place to Stay.

Avoimessa sarjassa oli mukana niin näyteltyjä tarinoita kuin videotaiteellisia kokeilujakin. Dokumenttisarjan filmien joukkoon mahtui niin henkilökuvia kuin luontodokumenttejakin. Minuuttisarjan elokuvat olivat joko lyhyitä tunnelmakuvia tai vitsejä. Nuortensarja oli scifi-voittoinen, sillä kaksi elokuvaa kolmesta oli tieteiselokuvia.

Tuomariston kokoonpano
Kari Vähävuori, Lahden Videokuvaajat ry / puheenjohtaja ja Lahden kansanopiston elokuvalinjan opiskelija.                                            
Ossi  Kalliorinne, Päijät-Hämeen Elokuvakeskus ry / hallituksen jäsen, elokuvakerhon vetäjä, elokuva-aktiivi
Sirpa Papinaho, Salpausselän Kirjailijat r.y. / puheenjohtaja
Markus Lehtinen, Päijät-Hämeen Elokuvakeskus ry, Elokuvateatteri Kino Iiris /elokuvasihteeri
Juha Vakkilainen, Kuvataiteen lehtori

Tuomariston yhteenveto SM-Festivaaleille osallistuneista elokuvista SM 2011 -kilpailuun otti osaa kaikkiaan 29 elokuvaa, joista avoimessa sarjassa kilpaili 11 elokuvaa, dokumenttielokuvien sarjassa 11, nuorten sarjassa 3 ja minuuttielokuvasarjassa 4 elokuvaa. SM-Tuomaristo sai katsottavakseen monenlaisia aihepiirejä käsitteleviä elokuvia, joiden tekninen laatu ja taiteellinen taso oli erittäin vaihteleva. Avoimen sarjan, dokumentti- sekä minuuttielokuvasarjan taso oli varsin kirjava, mutta nuorten sarjan elokuvien tekninen laatu, taiteellinen taso ja elokuvallisen kerrontatavan hallinta yllätti tuomariston positiivisesti ja tuomaristo valitsikin koko festivaalin parhaaksi elokuvaksi Jesse Jokelan scifi-draaman, Place to Stay.

Avoimessa sarjassa oli mukana niin näyteltyjä tarinoita kuin videotaiteellisia kokeilujakin. Dokumenttisarjan filmien joukkoon mahtui niin henkilökuvia kuin luontodokumenttejakin. Minuuttisarjan elokuvat olivat joko lyhyitä tunnelmakuvia tai vitsejä.  Nuortensarja oli scifi-voittoinen, sillä kaksi elokuvaa kolmesta oli tieteiselokuvia.

 

AVOIN SARJA   
1. sija
Kauppakeskus  19,5/25 pistettä, Ismo Kiesiläinen
Kauppakeskus oli kolmas osa nuorille tarkoitetusta Seikkailu-sarjasta. Elokuva oli käsikirjoitettu hyvin. Toteutuksessa oli oivallusta. Elokuvakerronta oli osaavaa.
2.sija
Pes Magnus 18/25 pistettä, Päivi Mäkelä ja Ulla-Maija Lilja
Elokuva erään suvun tarinasta oli kilpailun ainoa animaatiota hyödyntänyt elokuva. Tuomariston mielestä elokuva oli sopivan mittainen lyhytelokuva. Animointia olisi voitu käyttää enemmänkin. Elokuvan tunnelma oli lämmin ja humoristinen.
3.sija
Maja 16,5/25 pistettä, Ismo Kiesiläinen
Elokuva Maja oli neljäs osa  tarkoitetusta Seikkailu-sarjasta. Se oli hyvin toteutettu ja laadultaan lähes samalla tasolla tekijän voittajaksi nousseen elokuvan kanssa. Elokuvassa oli aluksi hyvää jännitettä, joskin käsikirjoituksen ja vuorosanojen uskottavuus muutamissa kohdissa söi hieman tarinan kokonaisuutta.  


DOKUMENTTISARJA
1. sija
Kaikki hyvä talteen 17/25 pistettä, Ville Järvi
Henkilödokumentti lahtelaisesta, työkyvyttömyyseläkkeellä olevasta Pasi Viherahosta, joka muun muassa kuvaa ja koostaa videoita Lahdesta kommentoimalla kuvaamiaan tilanteita omalla persoonallisella tavallaan, ja joka lisäksi juontaa omaa Pasi-radiotaan internetissä. Elokuvan kerrontatapa oli hyvin harkittua. Liikkuvan kamerakuvauksen käyttö joissakin kohtauksissa toi mielenkiintoisen lisän ja ulottuvuuden elokuvaan ja päähenkilöön. ” Päähenkilön elämäntapa ja -asenne tulivat  katsojalle hyvin selväksi.” Elokuva ja sen nimi herättivät erittäin vilkasta keskustelua tuomariston keskuudessa ja elokuva jakoi tuomariston mielipiteet, mutta uudelleenkatsomisen jälkeen tuomaristo oli yksimielinen.

2. sija
Mallasjuoman tehtaan piipun henki  16/25 pistettä, Keijo Skippari
Mielenkiintoinen elokuva lahtelaisen O.Y. Mallasjuoman piipun purkamisesta. Elokuvassa piippu on kertojanäänenä, joka antaa elokuvalle runollisen vaikutelman. Hieno kunnianosoitus vanhalle piipulle, joka on ollut vuosisadan ajan osa lahtelaista katunäkymää ja kaupunkikuvaa, näkyvä osa Lahden historiaa.

3. sija
Kalkkistenkoskella    14/25 pistettä, Ismo Korjula
Luontoelokuva Kalkkistenkoskella kävi tiukan kaksinkamppailun pronssisijasta Hornoyan linnut –dokumentin kanssa. Elokuvan vahvuuksia olivat hyvä tunnelma, kuvan tekninen huippulaatu ja kuvauksen rauhallisuus. Kalkkistenkoskella seuraa päähenkilön päivän matkaa Kalkkistenkoskella, tunnelmia ja ajatuksia. Kertojanäänen nopeuden vaihtelu, paikoin liian nopea puhe ja liian runsas tietomäärää vaikeutti kertojanäänen kuuntelemista ja latisti hyvän elokuvan tunnelmaa, mutta pitkät tauot, paikoin ehkä liiankin pitkät tauot, antoivat katsojalle tilaa havainnoida itse. Tuomaristo totesi, että kerronnan paremmalla rytmityksellä olisi päästy vielä parempaan tulokseen.


MINUUTTISARJA 
1.sija
Suomalainen maisema, Hannu Nieminen
Lyhytelokuva ruisleivästä oli kerronnallisesti paras. Hieman kliseinen idea, mutta hyvä oivallus toteutuksessa vei voiton.

2.sija
Points, Juhani Jokihalme
Elokuva alkoi mielenkiintoisesti ja idea erilaisista pisteistä oli hilpeän hauska, mutta elokuvan päätös ei ollut aivan loppuun asti mietitty.

3.sija
Ihan aluksi,Teemu Kajaste
Herttainen lyhytelokuva pikkulapsen ajatuksista tulevasta elämästään 3-vuotiaan lapsen äänellä puhuttuna ja lapsen tasolta kuvattuna.

NUORTEN SARJA

1. sija
Place To Stay, Jesse Jokela
Erittäin hyvin toteutettu scifi-elokuva. Elokuvassa oli hyvää perinteistä scifi-jännitettä, joka otti katsojan mukaansa ja tämä elokuva jäi askarruttamaan mieltä, joka on merkki hyvästä elokuvasta. Elokuvan taitavasti tehdyt erikoistehosteet hurmasivat tuomariston

2.sija
Vankilani, Ilpo Hirvonen
Tämän kuvauksesta tykättiin erityisesti, kekseliäitä kuvakulmia ja sommittelua, mustavalkoisuus toi elokuvaan tunnelmaa. Mykkäelokuvan toimivuus vanhanaikaisine tekstityksineen jakoi mielipiteitä 
Ase/aseen käytön tarpeellisuus herätti keskustelua, ratkaisu oli jotenkin turhan helppo.

3.sija
Ahneus, Jussi Väinölä
Vaikka elokuva oli aika kömpelö ja osoitteleva, se ei kuitenkaan ärsyttänyt, vaan pikemminkin oli sympaattinen. Elokuvassa oli kekseliäitä elementtejä, kuten kaiutinpäiset hahmot. Teknisistä puutteista huolimatta tunnelmallinen elokuva.


Kilpailun paras elokuva: Place To Stay, ohjaus: Jesse Jokela
Kilpailun paras oikea dokumentti: Kaikki hyvä talteen, ohjaus Ville JärviTuomariston puheenjohtaja
Kari Vähävuori