Unica 2012 Bulgariassa

 

Kaksi kunniakirjaa Suomeen Unicasta

Kansainvälinen filmifestivaali 25.8.-1.9. Russen kaupungissa  Bulgariassa. Festivaaleilla nähtiin 135 elokuvaa 30 maasta. Lisäksi Minuutti-Cupiin osallistui 26 elokuvaa, joista loppukilpailuun pääsi 16 filmiä.

Suomeen tuli tällä kertaa kaksi kunniakirjaa, Ismo Kiesiläiselle elokuvasta The Boy with the Eternal Truths ja Joonas Makkoselle elokuvasta Pieni herääminen. Lisäksi Heikki Mäntylän minuuttielokuva Metamorfooseja pääsi loppukilpailuun, mutta jäi ilman palkintoa. Tänä vuonna tuomariston linja oli aikaisempia vuosia tiukempi, vaikka hieman epätasainen. Tuomaristo korostikin, että myös kunniakirja on tässä kansainvälisessä kilpailussa todellinen saavutus mitalien ohella.

Vilkas keskustelu

Tuomaristo keskusteli suomalaista elokuvista vilkkaasti ja pitkään alkuarvioissaan yleisön edessä heti esitysten jälkeen. Kiesiläisen  The Boy with the Eternal Truths –filmiä kiitettiin hienosta  kameratyöstä, erityisesti valaistuksen ja värisävyjen hallinnasta vaikeissa yöllisen junamatkan olosuhteissa  ja lähikuvissa. Myös henkilöohjauksesta pidettiin. Yllätys suurelle osalle katsojia oli, että osa tuomareista ei ymmärtänyt, mistä oli kyse ja mitä kaksi pukupoikaa olivat. Pari tuomaria melkein puuskahti, että amerikkalaisia mormonipoikia tietysti! Siksi love story tytön kanssa ei oikein edennyt… Yksi tuomareista piti elokuvaa yhtenä parhaista koko festivaalilla (Suomen ohjelma oli toiseksi viimeisenä)  ja toinenkin tuki häntä. Ehkä tämän kulttuuristen koodien ymmärtämispuutteen takia elokuva ei päässyt mitalille.

Joonas Makkosen filmi Pieni herääminen sai myös paljon kommentteja. Tarinaa ja kuvaustyötä pidettiin kauniina ja koskettavana ja ruusun symboliikkaa hyvänä. Henkilöohjaus oli pääosin hyvää. Tässäkin pari eurooppalaista tuomaria ei ymmärtänyt, että äiti ja poika ovat menossa hautajaisiin…

Hiski Hämäläisen elokuva Meet OUR Bboys sai sekin kielenkannat auki. Breakdance-kulttuurin ja sen elementtien avaamista katsojille pidettiin erittäin kiinnostavana, mutta elokuvan rakennetta pidettiin liian hyppelehtivänä ja ’puhuvia päitä’ oli tiheästi. Elokuva oli tuomarien mielestä myös liian pitkä. Siksi vain osallistumisdiplomi.

Heikki Mäntylän minuuttielokuvan loppukilpailupaikka oli arvokas saavutus, sillä sen ansiosta ensi vuoden Unicaan Suomesta saa osallistua kaksi minuuttielokuvaa yhden asemesta.