SM 2021

Vuoden 2021 Filmi- ja Videokuvaajien liiton harraste-elokuvakilpailun elokuvaraadissa olivat mukana

Maria Fomin
Ohjaaja, käsikirjoittaja, kouluttaja

Arto Myllärinen
Ohjaaja, näyttelijä, käsikirjoittaja

Hiski Hämäläinen
Elokuvien tekijä, yrittäjä, kuvaaja, käsikirjoittaja, leikkaaja

Elokuvaraadin havaintoja vuoden 2021 elokuvakilpailuun osallistuneista elokuvista

Avoimen sarjan elokuvat olivat kokonaisuudessaa tasokkaita, vaikuttavia ja tunteita herättäviä. Elokuvien tekniset ja taiteelliset keinoja oli hyödynnetty hallitusti ja elokuvien katsominen oli nautinnollista.

Kaikista dokumenttisarjan elokuvista löytyi runsaasti onnistuneita laadukkaita teknisiä ja taiteellisia elementtejä. Palkintosijoille sijoittuneista elokuvista löytyi fiktiivisiä ja dokumenttielokuvista poikkeavia piirteitä ja elementtejä, joiden todenperäisyyttä tai dokumentaarista merkitystä ei ollut raadin mielestä riittävästi huomiota. Dokumenttimaisuudesta poikkeavat elementit herätti elokuvaraadissa keskustelua harraste-elokuvaajien dokumentaarisesta osaamisesta ja tyylilajien sekoittumisesta.

Tehtyjen havaintojen pohjalta elokuvaraati haluaa kannustaa harreste-elokuvantekijöitä perehtymään dokumenttielokuvien perusteisiin ja välttämään dokumenttielokuvan kannalta tarpeettomia tai fiktiivisiä elementtejä, jotka voivat vaarantaa dokumenttielokuvan uskottavuutta ja sitä kautta myös dokumentaarista arvoa.

Minuuttisarjassa oli kiitettävän monta elokuvaa. Ne onnistuivat herättämään katsojassa tunteita, ajatuksia ja sponttaania naurua. Minuuttisarjan parhaimmiston tekninen ja taiteellinen taso oli laadukas. Elokuvaraati haluaa kannustaa harrastajia tekemään mahdollisimman lyhyitä harjoituselokuvia. Yksittäisen lyhyen elokuvan tekemisessä voi keskittyä teknisiin ja taiteelisiin elementtien oppimiseen sekä elokuvan draamankaareen ja tiiviin käsikirjoituksen luomiseen.

Elokuvaraati toivottaa kaikille elävän kuvan ystäville lämintä, antoisaa ja kuvauksellista kesää 2021.

Elokuvakilpailussa palkittavat elokuvat

Avoinsarja

1. Vimma, Ninni Kola

2. Elämä (Life), Hamid Al-Sammarraee  

3. Irene Saimaalla, Leena Vasankari

Kunniamaininta elokuvalle Korjaaja, Ville Roihujuuri

Dokumenttisarja

1. Onnen Avaimet, Joona Poikonen

2. Makean toiminnan joukot, Keijo Skippari

3. Maan Syli, Tarja Pyhähuhta ja Lea Suopelto

Minuuttisarja

1. Turvaväli, Hamid Al-Sammarraee

2. Täynnä, Ilmari Pulli

3. Perjantai, Osmo Kinnunen

Kunniamaininta Sleeping Cyber Beauty, Seppo Pessa

Kaikki elokuvat ladaan katsottavaksi FVL:n YouTube kanavalla rajatuksi määräajaksi. Elokuvien esitys- ja palkitsemistilaisuus tullan järjestämään Lahdessa tulevan syksyn aikana. Tästä jaetaan tietoa jäsenjärjestöille sekä uutisoidaan FVL:n verkkosivuilla.