Lanu-ympäristötaiteen edelläkävijä


Keijo Skippari voitti dokumentttisarjan Olavi Lanusta kertovalla elokuvallaan. Elokuvan pitkää versiota on esitetty Kino Iiriksessä jo 32 kertaa ja sen on tähän päivään mennessä nähnyt jo yli 2000 henkilöä.


Ensin oli tarkoitus tehdä pelkästä veistospuistosta dokumentti lahtelaisen kuvanveistäjän Olavi Lanun Kariniemen puistoon tekemistä veistoksista. Dokumentin ensiesitys oli  suunniteltu pidettäväksi ”Luonto & kaupunki” -teemaisessa elokuvatapahtumassa Lahden seudun Ympäristöviikon yhteydessä syyskuussa 2021. Koronan takia se jäi kuitenkin toteutumatta.


Olavi Lanu teki kansainvälisen läpimurron Venetsian Biennalessa 1978


Päätin kuitenkin tehdä dokumentista laajemman, joka käsittelisi myös Olavi Lanua taiteilijana. Siinä oli aikamoinen urakka etsiä kuva- ja videomateriaalia. Sitä kuitenkin löytyi Ollin lapsilta ja Lahden kaupungin kuvamuseosta, joka osallistuikin vahvasti elokuvan tekoon.
Haastateltavia elokuvaan löytyi myös salapoliisityön avulla yllättävän helposti. Heidän panos olikin merkittävä. Ehkä tärkein asia dokumentin teossa oli kuitenkin Jukka Mustoselta saadut  Olavin haastattelut vuodelta 1991 ja 2000, jotka olivatkin dokumentin sisällön kannalta tärkeät.  

Olavi Lanu teki luonnon materiaaleista teoksia, jotka ovat jääneet elämään hänen itse ottamissaan valokuvissa, niinkuin tämä lammikossa makaava kauratyttö ja oikealla yläkuvassa oleva lumesta tehty mäkihyppääjä.

Jossain vaiheessa vaimoni sanoi, että Olavi Lanu on ilmeisesti muuttanut meille. Se kuvastaa hyvin sitä kiihkeintä vaihetta, kun leikkasin syksystä 2022 alkaen elokuvaa kotona. Välillä katsoimme yhdessä televisiosta elokuvan etenemistä ja lopulta tämän vuoden tammikuussa dokumentti valmistui. Siitä tuli 65 minuuttia kestävä elokuva, jossa Olavi Lanu on itse kertomassa huikaisevasta urastaan.

Filmi- ja Videokuvaajien liiton SM-kilpailuihin tein lyhyen version aikamäärän johdosta. Täyspitkää versiota on esitetty Kino Iiriksessä jo 32 näytöstä, joissa on käynyt yli 2000 katsojaa

Keijo Skippari, ohjaaja
 

Vasemmalla on valokuvaaja Juha Tanhuan iltakuvia veistospuistosta ja oikella elokuvan ohjaaja Keijo Skippari Kino Iiriksen aulassa Unica 2016 kultamitali kädessään.