SM 2013 Henkilökuvassa Sakari Mäkelä

Sakari Mäkelä-monipuolinen elokuvan tekijä


Sakari Mäkelä kertoi " Valekuvaaja" elokuvastaan Vaskivuoren lukiossa 13.4.2013 juuri hieman ennen festivaalien avajaisia. 

Valekuvaaja tehtiin alunperin vuonna 2012 Uneton 48 kilpailuihin ja siitä jatkojalostettiin uusille festivaaleille tarkoitettu teos.

Valekuvaajan idea saatiin siitä, että  teamin jäsenistä useimmat ovat  valokuvauksen harrastajia ja haluttiin tuoda tälläistä koomisuutta esiin, mitä saattaa käydä valokuvaustilanteessa. Varsinkin, jos mukana on herkullisia persoonia, eli tekniikkafriikki kuvaaja ja vähän hölmistynyt huoltomies ja huithapeli tyttöartisti, sekä tiukka mainostoimiston täti. Näistä elementeistä lähdettiin kehittämään komediallista soppaa.

Elokuvan tekeminen oli hauskaa ja tiimi nautti siitä paljon ja on ilo nähdä se täällä Filmi- ja Videokuvaajien Liiton filmifestivaaleilla. Elokuva kuvattiin Nikonin D800 kameralla ja se on suomen ensimmäisiä elokuvia joka on kuvattu D800 kameralla. Kameran kuvanlaatu on Canonin vastaavia kameroita parempi ja lähempänä Redin kuvaa. Lisäksi Rolling shutter ilmiö on hyvin pieni, eli näistä ongelmista, joita aiemmin on ollut järkkäreissä, on päästy hyvin eroon. Lisäksi Nikonissa on hienona ominaisuutena kompressoimaton videolähtö, jos käyttää ulkoista tallenninta, niin siitä saa suoraan pakkaamatonta Full HD signaalia ulos.

Ryhmä osallistuu tänä vuonnakin Uneton 48 kilpailuun ja tekeillä on myös mainoshenkinen autovideo. Eli tarkoituksena on tehdä Top Gear tyyppinen hieno video harrastuspohjalta.

 

Jere Kolehmainen esittää huoltomiestä, joka " tuuraa" valokuvaaja Hasse Bladia
Sakari Mäkelä ja kultainen Oskari

 

Väärinkäsitys

Sakari Mäkelän avoimen sarjan voittanut elokuva " Väärä kuvaaja" on onnistunut luomaan väärinkäsityksen ansiosta hauskan ja uskottavan tarinan, joka voisi olla totta.

Jo kuvaajan nimi Hasse Blad antaa lupauksen tulevasta. Tarina alkaa siitä, kun valokuvaaja Hasse Blad kokeilee kameraansa studion ikkunaseinää vasten ja toteaa, että hän tarvitsee kääntyvää ND suodinta saadakseen ikkunoista tulvivaan luonnon valoon sopivan valaistuksen. Hän lähtee hakemaan filtteriä ja pyytää ikkunaa korjaamassa  olevaa huoltomiestä pitämään seuraa ja tarjoamaan virvokkeita kuvaukseen tulevalle artistille ja mainostoimiston edustajalle. Huoltomies katselee aikansa pöydällä olevia kameroita ja ottaa käteensä Nikonin D3 kameran, jolla näppäilee muutamia kuvia ja kuvittelee olevansa kuvaaja.

Tottakai paikalle tulevat kuvattavat, jotka luulevat huoltomiestä oikeaksi kuvaajaksi. Tämä ottaa kuvia laulaja Teslasta, mutta tuskastuu, kun  ei osaa käyttää kameraa. Kaikki kuvat ovat väärin valottuneita ja epätarkkoja.
Artisti flirttailee huoltomiestä, joka räpsii kuvia sattumanvaraisesti. Valokuvaaja Hasse Bladin saapuessa takaisin, kuvattavat ovat jo lähteneet pois. Hasse Bladin katsoessa huoltomiehen ottamia epäonnistuneita kuvia tämän tuska vain lisääntyy, mutta viimeiset ruudut ovat onnistuneet kuvaajan mielestä erinomaisesti ja kaikki kääntyy parhain päin.

Katso elokuva

 

 

Pauli Riikonen esittää valokuvaaja Hasse Bladia