Unica palkinnot
Sirkku Dölle vastaanotti kultaisen Unica-mitalin
Helsingissä 19.10.2009
Sirkku Dölle on vaikuttanut voimakkaasti siihen, että liiton arkistoissa olevia vanhoja kaitafilmi-elokuvia on siirretty digitaaliseen muotoon museoviraston toimesta ja samalla turvattu niiden säilyminen jälkipolvien nähtäväksi. Filmi- ja Videokuvaajien liitto palkitsi hänet tästä hienosta työstä luovuttamalla Sirkku Döllelle harraste-elokuvan hyväksi tehdystä työstä Unican kultaisen mitalin.
Sirkku Dölle tunnetaan myös perinne- ja valokuva-asiantuntijana, joka oli mukana Museoviraston toistaiseksi viimeisen kansatieteellisen elokuvan " Jouhisiimaa ja hamppuköyttä" elokuvan esityskuntoon saattamisessa.
Useat liiton arkistossa olevat elokuvat lukeutuvat kansantieteellisen elokuvan kategoriaan, sillä monesti niissä kuvataan sellaisia työmenetelmiä, joita ei nykypäivänä enää ole käytössä.
Ohessa on linkki Isien työt -sivustoon, jossa on nähtävillä Kansatieteellisen Filmi Oy:n lyhytelokuvia vuosilta 1936-1939.

ULLA-MAIJA LILJALLE KULTAINEN UNICA MITALI
Filmi ja Videokuvaajien Liiton puheenjohtaja Pentti Kemppinen luovutti keskiviikkona 8.9.2010 Kirkkonummmen Videoharrastajien kerhotilassa Ulla-Maija Liljalle kultaisen Unica mitalin tunnustukseksi suomalaisen amatöörielokuvan hyväksi tehdystä työstä.
Ulla-Maija toimii Kirkkonummen Videoharrastajien puheenjohtajana ja on ollut mukana ohjaamassa tai tekemässä useita elokuvia. Lisäksi hänen johdollaan aiemmin huhtikuussa Kirkkonummen Videoharrastajat Ry järjesti FVL:n SM-kilpailut erinomaisesti.

UNICA 2010 KILPAILUT
Sakari Mäkelä sai pronssia Sveitsissä pidetyissä Unican kilpailuissa elokuvallaan Käpy. Elokuva on hiljainen draama vakavasti sairaan pojan ja hänen lapsuudenystävänsä, tytön, viimeisestä kohtaamisesta. Elokuva voitti myös aiemmin keväällä Kirkkonummella pidettyjen Filmi ja Videokuvaajien Liiton Nuorten sarjan mestaruuden.
Linkki Unican sivuille

Toivo Pitkä palkittiin Unican kultaisella mitalilla
Unica palkitsi Kotkan Elokuvaajien puuhamiehen Toivo Pitkän kultaisella mitalilla. Hän vastaanotti palkinnon Kotkan Elokuvaajien kerhoillassa. Palkinto on tunnustus suomalaisen amatöörielokuvan hyväksi tehdystä työstä.
Toivo Pitkän kiinnostuksen kohteena ovat olleet erityisesti perinteen tallentaminen ja Suomenlahdella tapahtuneet muutokset. Kesäisestä retkestä Suomenlahdelle on muodostunut jo perinne. Lisäksi hän on tehnyt monia oivalluksia vaativia minuuttifilmejä.
Toivo Pitkän elokuvaharrastus alkoi jo vuonna 1976, jolloin hän hankki ensimmäisen kaitafilmikameransa. Videokameroihin siirtyminen tuli ajankohtaiseksi 10 vuotta myöhemmin. Videokuvan laatu oli heikkoa kaitafilmikameraan verrattuna, mutta uuden teknologian käyttöönotto oli silti kiinnostavaa. Vasta 2000-luvulla videokameroiden kuvanlaatu oli jo sellaista,että se kesti vertailun filmille kuvaukseen.

SUOMEEN KAKSI MITALIA UNICA 2011 KILPAILUISTA
Ismo Kiesiläinen sai pronssia elokuvallaan Seikkailu kauppakeskuksessa. Toisen pronssin Suomeen toi Jesse Jokela elokuvallaan Place to Stay. Ulla-Maija Liljan ja Päivi Mäkelän ohjaama elokuva Pes Magnus ja Ville Järven dokumenttielokuva Kaikki hyvä talteen palkittiin kunniakirjoilla.
Kilpailuissa oli korkea taso ja parhaimmat elokuvat olivat kaikilta osiltaan elokuva-alan ammattilaistasoa.
Juryn arvioita suomalaisista elokuvista:
Pronssimitalilla palkitusta Ismo Kiesiläisen elokuvasta jury totesi mm. seuraavaa
- Lasten kuvaaminen on tervetullutta. Lapset ovat vaikeita ohjattavia, mutta tässä siinä on onnistuttu hyvin. Myös kameratyö on elokuvassa hyvää.
- Elokuvan tarinassa on onnellinen loppu, mutta alkutilanne olisi voinut johtaa myös hyvin monenlaisiin lopputuloksiin, ikävinkiin. Katsoja pysyy kiinni tarinassa ja odottaa, mitä tapahtuu.
Jesse Jokelan pronssilla palkitusta Place to Stay- elokuvasta jury totesi mm.
- Elokuvan ensimmäinen taso alkaa trikkikuvalla, kun avaruudesta laskeutuu alus. Toisessa tasossa avaruudesta tulija osoittautukin ihmisen kaltaiseksi vieraaksi, joka puhuu tuntematonta kieltä.
- Tarina on hyvä ja kertoo myös, miten yksinäinen muukalainen on.
- Kun avaruudesta tullut vieras on laitteillaan yhteydessä 'kotiväkeensä', kuuluu vain hänen äänensä, mutta ei avaruudesta vastaajan ääntä. Mielenkiintoinen mahdollisuus tulkintaan, että kommunikointi tapahtuukin osaksi suoraan aivojen kautta!
Kunniakirjalla palkittua Ville Järven filmiä jury kommentoi:
- Kiinnostava tyyppi kuvattavana. Filmin struktuuri on hieman ongelmallinen, koska siinä on niin monia alaotsikoita ja erilaisia osia.
- Visuaaliset näkyvmät ovat hyviä, mutta kokonaisuus hieman kaoottinen. Tekekö henkilö tosiaankin näin monia asioita?
Toinen kunniakirjan saaja Ulla-Maija Liljan ja Päivi Mäkelän Pes Magnus (latinaa: Iso jalka) oli juryn mielestä idealtaan hyvä
Se ei ollut varsinainen animaatio, vaan todellisia vanhoja sukukuvia oli vain hieman 'käsitelty'. Kokonaisuudessa oli bunuelmainen tunnelma.

Keuruun Elokuvaajaseuran puheenjohtajalle Kyösti Tolppaselle Unica-mitali
Unica palkitsi Keuruun Elokuvaajaseuran puheenjohtajan Kyösti Tolppasen kultaisella ansiomitalilla. Hän vastaanotti palkinnon seuran järjestämässä juhlatilaisuudessa. Palkinto on tunnustus suomalaisen amatöörielokuvan hyväksi tehdystä työstä.
Kyösti Tolppasen elokuvaharrastus alkoi1960-luvun puolenvälin tienoilla eli jo lähes 50 vuotta sitten.
Valokuvaajaa kiinnosti saada kuva elämään ja näin kerrontaan aukesi aivan uusi ulottuvuus ja tilaa luovuudellekin tuli lisää. Kenttä oli silloin vapaa ylitarjonnasta. Myöskään tutuista ihmisistä ei ollut elävää kuvaa olemassa, joten kaikki, mitä filmille tallentui, oli kiinnostavaa katseltavaa. Kun tietoa kuvallisen ilmaisun perusteista karttui, alkoi homma tuntua entistä mielenkiintoisemmalta. Koskaan minua ei ole tähän harrastukseen kukaan houkutellut, pikemminkin päinvastoin.
Luontokuvaus on ollut hyvin kiinnostava aihe, sitä olen tehnyt paljon. Se on myös hyvin aikaa vievää, mutta samalla hyvin kiehtovaa. Ensimmäinen luontokuvani oli nimeltään "Kylmänkukan aikaan". Se kertoo kevään tulosta, mistäs muusta! Juonena on Kangasvuokon eli Kylmäkukan kukintakausi ja kuinka kevät sinä aikana kehittyi. Piilokojussa oleva kuvaaja saa kokea paljon sellaista josta sohvaperuna ei tiedä yhtään mitään.
Kuvittele päiviä puunlatvassa kalasääsken pesällä tai lukuisia öitä metson ja teeren soitimella pimeinä pakkasöinä. Tämä kaikki oli silloin kaitafilmien aikaan. Siihen aikaan kuuluu myös tallenteet oman perheen vaiheista ja harrastuksista.
Eräs kiinnostava aihe on aina ollut kansanperinnetaitojen tallennus. Siihen liittyen on tullut talteen töitä joiden tekijät nyt ovat jo manan majoilla. Aiheista voisi mainita esimerkkinä vaikka pellavan käsittelyn, tuohityöt ja lankkujen sahauksen käsin ym.
Kilpailutoiminta
Kilpailutoiminta on tullut ajankohtaiseksi siinä vaiheessa kun huomasin että oma taso alkaa siihen riittää. Kerhon omissa vuosikilpailuissa palkintoja tuli liikaakin, joten täytyi jopa rajoittaa osallistumistani, jotta saatiin muita nimiä kiertopalkintoon.
Liiton SM-kilpaluissa 1978 saimme pronssimitalin näytelmien sarjassa elokuvalla "Kirje Kuninkaalle", joka on tositapahtumiin perustuva tarina lääninjakojen perustamisen ajoilta.
Se oli ensimmäinen suoraääni-kuvaus kaitafilmille ja ensimmäinen isompi ohjaustyöni. Siinä oli jo parikymmentä näyttelijääkin. Kuvaus tehtiin lainaksi saadulla kameralla, kun omia ei ollut!
Toinen SM-mitali, hopea vuonna 1982, tuli elokuvasta "Pekka Suhosen Suomesta". Se on elämäkerta dokumentti mielenkiintoisesta persoonasta. Sitä varten mm. tein hänen kanssaan viikon vaelluksen Lapin erämaissa.
Näytelmä fantasia "Talvihäät" sai pronssi-plaketin Oslon kansainvälisillä filmifestivaaleilla. Elokuva on tehty yhteistyönä paikallisen teatteriväen kanssa novellin pohjalta. Tässä elokuvassa oli jo useita kymmeniä näyttelijöitä. Vuosi oli 2002.
Näytelmäelokuvista suuritöisin lienee 2000-luvun alkupuolella tehty elokuva "Kadonnut sävel"
Yhdistystoiminta
Olen yhdistyksen perustajajäseniä. Tämä kerhomme täyttää ensi vuonna 40 vuotta. Suurimman osan tuosta ajasta olen ollut myös puheenjohtajana.
Olenhan minä tukenut omalta osaltani Keuruun kulttuurielämää, koska olen saanut Keuruun Kulttuuri-palkinnon ja Einari Vuorela mitalin. Muita ajanvietteitä on ollut rakentaminen ja vaellukset Lapin erämaissa.
Nykyisin elokuva-harrastajat ovat joutuneet ahtaalle valtavan kuvallisen tulvan keskellä. On heille sentään jäänyt aiheeksi tavallinen ihminen ja hänen arkipäivänsä tallentaminen tässä ajassa.
Harrastus on parhaimmillaan hyvin antoisa. Paljon uusia tuttavuuksia ja kavereita siinä tapaa.
Jos tunnet luomisen tuskaa ja tarvetta, tässä on eräs tie sitä toteuttaa.
Katso myös http://www.suurkeuruu.fi/Uutiset/1194769069065/artikkeli/elokuvan+taitajalle+tunnustus.html

Kaarlo Lindrothille Unican ansiomitali
Unica palkitsi Lohjan Filmi- ja Videokuvaajien puheenjohtajan Kaarlo Lindrothin kultaisella ansiomitalilla. Hän vastaanotti mitalin yhdistyksen kerhoillassa. Palkinto on tunnustus suomalaisen amatöörielokuvan hyväksi tehdystä työstä.
Kaarlo Lindroth on ollut Lohjan Filmi- ja Videokuvaajat yhdistyksen jäsenenä 32 vuotta ja toiminut yhdistyksen puheenjohtajana 27 vuotta. Hän sai kunniapuheenjohtajuuden Lohjan yhdistykseltä vuonna 2011, kun oli ollut 25 vuotta puheenjohtajana.
Kaarlo Lindroth aloitti elokuvausharrastuksen kaitafilmikameralla 1970-luvulla. Sittemmin hän on siirtynyt videokameroiden tekniikan kehittyessä VHS laadusta parempaan Super-VHS:ään sekä mini-DV:hen ja aina nykyiseen HD kalustoon.
Valokuvausta Kaarlo harrasti aina 50-luvulta lähtien ja sitä hän on hyödyntänyt videokuvauksen leikkauksessa niin, että filmiin voi lisätä valokuvia tehokeinona.
Sydäntä lähellä ovat erityisesti Lohjan tapahtumat, joita hän on kuvannut yhteistyössä kaupungin kanssa.
Tekeillä on myös DVD-kooste ”Lohjan tapahtumia 50 vuoden ajalta”, minkä pitäisi valmistua yhdistyksen 50-vuotisjuhliin 2016. Kaarlo hakee arkistostaan videomateriaalia vahvalla paikallistuntemuksellaan.
Hän on osallistunut muutamaan otteeseen Filmi- ja Videokuvaajien Liiton SM-filmifestivaaleihin filmeillään ja toimii tällä hetkellä Filmi- ja Videokuvaajien Liiton hallituksessa.
