SM-kilpailu Lahti 2006

SM 2006 Filmifestivaali 22.4.2006, Lahti

AVOIN LUOKKA

Avoimessa luokassa jaetaan yksi kultamitali, yksi hopeamitali ja yksi pronssimitali. Lisäksi tuomaristo myöntää yhden kunniakirjan nuorten kuvaamisesta ja yhden kunniakirjan hauskimmasta elokuvasta.

Kultamitali
Hand Made, Juhani Jokihalme, Äänekoski
Kansaperinne talletettu hauskalla tavalla. Elävä toteutus tässä fiktiivisessä dokumentissa, varsinkin alkupuolella. Pehmeä mustavalkoinen vanhan elokuvan tunnelma, kaunis kuva, hienot sävyt. Elokuvan lopussa äänissä liian voimakkaita kohtia ja poliisin mukaanotto tarinaan hieman ontui sekä häiritsi. Kuitenkin kiitettiin sitä, että äänimaailmaa ei oltu täytetty musiikilla vaan sitä loivat työstä johtuneet äänet.

Hopeamitali
Puoliso, Shirin Hotta, Helsinki

Tämä mystinen elokuva vangitsee katsojansa otteeseen. Hienojen kuvakulmien lisäksi elokuvan värimaailma on eksoottinen. Musiikki täydentää unenomaista tunnelmaa. Kuvaus oli paikoin rauhatonta. Hienoja erikoislähikuvia.

Pronssimitali
Sumun maa, Martti Timonen, Nurmes

Kauniiden kuvien ja musiikin luoma vahva tunnelma nosti tämän elokuvan mitalille. Upea toteutus.

Kunniakirja: Nuorten kuvaaminen
Saaren Vangit, Markku Puustinen, Helsinki

Kunniakirja: Hauskin elokuva

Tervadirektiivi, Jussi Haapalainen, Nurmes

Elokuva parodioi mihin EU-direktiivit voivat johtaa.


NUORTEN LUOKKA

Nuorten luokassa jaetaan yksi kultamitali, yksi hopeamitali ja yksi pronssimitali. Lisäksi nuorten luokan voittaja saa kunniakirjan kilpailun parhaana elokuvana.

Kultamitali
Irti, Oskari Sipola, Helsinki

Upea elokuva, hyvin valmis työ, vahva tunnelma, takaumat ja muistelot hienosti liitetty elokuvan kerrontaan. Näyttelijöiden ote elävä ja sisäistetty. Tavoitettu realistinen tunnelma. Hyvä kuvaus ja leikkaus, tosin sellokohtauksen turhia ristikuvatehosteita oudoksuttiin. Musiikki ja äänitys hyvää. Musiikki oli nuorenparin yhteinen kieli. Valmis työ esitettäväksi vaikka televisiossa.

Hopeamitali
Emma, Ismo Kiesiläinen, Vantaa

Emma on väkevä elokuva ja koskettava kertomus isästä, joka on joutunut eroamaan perheestään. Elokuva jäi askarruttamaan mieltä ja jätti sopivasti avoimia kysymyksiä. Pääsääntöisesti hienoa näyttelijätyöskentelyä. Loppukohtaus on hyvä huipennus. Hyvää kuvaa ja erinomainen leikkaus sekä musiikin valinta ja onnistunut äänitys.

Pronssimitali
Mielipide, Mara Jelinko, Helsinki

Teknisesti hienosti toteutettu elokuva sisältää tämän kilpailun hienoimman hissikohtauskuvauksen ylöspäin nousevassa hississä. Esimerkillinen repliikkien äänitys sekä musiikki toimii. Loppukohtausta pidettiin turhana, vaikka varmaan näissä tilanteissa on noinkin varmaan monesti käynyt. Karmivasta asiasta saatu toteutukseen kafkamainen epätodellisuuden tuntu.

Kunniakirja: kilpailun paras elokuva

Irti, Oskari Sipola, Helsinki


ONE MINUTE MOVIE CUP

Ensimmäinen sija
Hätä, Pauli Koho, Nastola

Oivallinen turistin huomioima vieraan kulttuurin lasten erään tapahtuman kuvaus, joka tuo meille uuden näkökulman vanhaan tavanomaiseen asiaan.