Unica 2011

SUOMEEN KAKSI MITALIA UNICA 2011 KILPAILUISTA


Ismo Kiesiläinen sai pronssia elokuvallaan Seikkailu kauppakeskuksessa. Toisen pronssin Suomeen toi Jesse Jokela elokuvallaan Place to Stay. Ulla-Maija Liljan ja Päivi Mäkelän ohjaama elokuva Pes Magnus ja Ville Järven dokumenttielokuva Kaikki hyvä talteen palkittiin kunniakirjoilla.
Kilpailuissa oli korkea taso ja parhaimmat elokuvat olivat kaikilta osiltaan elokuva-alan ammattilaistasoa.

Juryn arvioita suomalaisista elokuvista:

Pronssimitalilla palkitusta Ismo Kiesiläisen elokuvasta jury totesi mm. seuraavaa
- Lasten kuvaaminen on tervetullutta. Lapset ovat vaikeita ohjattavia, mutta tässä siinä on onnistuttu hyvin. Myös kameratyö on elokuvassa hyvää.
- Elokuvan tarinassa on onnellinen loppu, mutta alkutilanne olisi voinut johtaa myös hyvin monenlaisiin lopputuloksiin, ikävinkiin. Katsoja pysyy kiinni tarinassa ja odottaa, mitä tapahtuu.

Jesse Jokelan pronssilla palkitusta Place to Stay- elokuvasta jury totesi mm.
- Elokuvan ensimmäinen taso alkaa trikkikuvalla, kun avaruudesta laskeutuu alus. Toisessa tasossa avaruudesta tulija osoittautukin ihmisen kaltaiseksi vieraaksi, joka puhuu tuntematonta kieltä.
- Tarina on hyvä ja kertoo myös, miten yksinäinen muukalainen on.
- Kun avaruudesta tullut vieras on laitteillaan yhteydessä 'kotiväkeensä', kuuluu vain hänen äänensä, mutta ei avaruudesta vastaajan ääntä. Mielenkiintoinen mahdollisuus tulkintaan, että kommunikointi tapahtuukin osaksi suoraan aivojen kautta!

Kunniakirjalla palkittua Ville Järven filmiä jury kommentoi:
- Kiinnostava tyyppi kuvattavana. Filmin struktuuri on hieman ongelmallinen, koska siinä on niin monia alaotsikoita ja erilaisia osia.
- Visuaaliset näkyvmät ovat hyviä, mutta kokonaisuus hieman kaoottinen. Tekekö henkilö tosiaankin näin monia asioita?

Toinen kunniakirjan saaja Ulla-Maija Liljan ja Päivi Mäkelän Pes Magnus (latinaa: Iso jalka) oli juryn mielestä idealtaan hyvä
Se ei ollut varsinainen animaatio, vaan todellisia vanhoja sukukuvia oli vain hieman 'käsitelty'. Kokonaisuudessa oli bunuelmainen tunnelma.