Anjan päiväkirja


Mikko Huhtamaa teki äidistään Anjasta mielenkintoisen dokumenttielokuvan. Lähtökohtana oli vain nippu valokuvia ja päiväkirja.


Äitini  Anja kuoli kun olin n. 20 vuotias, joten tällaiset aikuiskeskustelut yms. jäivät kokonaan pois. Anjan sisar antoi meille lapsille äitini päiväkirjan 90-luvulla (20 vuotta Anjan kuoleman jälkeen), ja meillä sisaruksilla ei ollut minkäänlaista käsitystä asiasta, joten ihmetys oli aika suuri. 

Minä kirjoitin päiväkirjan ”puhtaaksi” Word muotoon jo vuonna 2002, ja veljeni tytär Heli Huhtamaa teki siitä gradu-työn Joensuun yliopistoon 2000-luvulla, jolloin myös kaavailtiin tästä lyhyttä tv-dokumenttia, mutta silloin elossa olleet osallistujat eivät olleet kovin suosiollisia, joten asia jäi silleen. 

Itselläni ajatus on vähitellen hautunut, kun tuli tämä mahdollisuus videodokumentin tekemiseen. Lähtökohta oli siis päiväkirja, ja nippu valokuvia. Olen kerännyt aineistoa sen ajan elämästä sekä Saksasta, että meiltä, ja videon tarkoitus on kuvata elämää silloisessa maailmassa, mitä hallitsi maailmansota, mutta tavalliset ihmiset kuitenkin yrittivät elää sitä jokapäiväistä elämäänsä.

Mikko Huhtamaa, ohjaaja
⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠