Videokuvaajien vierailu elokuvakerho Montaasiin 24.4.2024


Helsingin Filmi- ja Videokuvaajat järjesti vierailun Montaasiin, tekevään elokuvakerhoon. Montaasin monttu eli kerhotila on Otaniemessä. Osallistujia oli Lahden yhdistyksestä viisi henkilöä, Kirkkonummen yhdistyksestä neljä henkilöä ja Helsingin yhdistyksestä kolme henkilöä. Vierailun aikana tutustuttiin Montaasin toimintaan ja sen kuvauskalustoon. Lopuksi katsottiin kerhossa vuosikymmenten aikana tehtyjä kaitafilmi- ja digielokuvia.

Vierailijat Montaasin Montussa. Keskellä Montaasin puheenjohtaja Juri Louhio, joka toimi isäntänämme.
Pieni näyte Montaasin kalustosta.

Elokuvakerho Montaasi on Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan yhteydessä toimiva elokuvatekniikasta ja -taiteesta kiinnostuneiden opiskelijoiden yhdistys. Montaasi järjestää elokuvan tekemistä opettavia kursseja, elokuvanäytöksiä, ekskursioita elokuva-alan kohteisiin sekä muita tapahtumia. Keskeinen kurssi on syksyisin järjestettävä Kaitafilmikurssi, jossa osallistujat perehtyvät elokuvan tekemisen eri vaiheisiin ja toteuttavat ryhminä lyhytelokuvan 8 mm värifilmille. Kerho tarjoaa jäsenilleen opastusta, kontakteja ja kalustoa oman elokuvan toteuttamiseen. Kerho on osallistunut tekemillään elokuvilla mm. Uneton48-elokuvakilpailuihin.

Montaasin perustajat.

Montaasi perustettiin vuonna 1957. Vuosien varrella kerho on vaikuttanut kotimaiseen elokuvakulttuuriin tekijänä, dokumentoijana ja kommentoijana. Montaasin historia pitää sisällään muun muassa kotimaisen harrastajaelokuvan syntyvuodet, elokuvakerhojen kulta-ajan 1960–1980-luvuilla sekä punk-liikkeen, videotekniikan ja internetin tuomat mullistukset.

Lisätietoa elokuvakerho Montaasista: 
https://montaasi-ry.fi/ 
ja sen elokuvista 
⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠https://montaasi-ry.fi/elokuvat/

Montaasissa on tehty vuosien varrella satoja elokuvia, jotka kattavat laajan kirjon ilmaisutapoja abstraktista pohdiskelusta kuvia kumartamattomaan anarkismiin. Elokuviin on taltioitunut joukko eri aikakausien merkittäviä ilmiöitä ja vallitsevia tyylisuuntia.

Yhteenvedon laati Jyry Louhisto Helsingin yhdistyksestä.