NUORTEN SARJAN VOITTO MENI KYRÖLÄN POJILLE

Sakari Mäkelän ohjaama lyhytelokuva Niin myötä - kuin vastamäessäkin voitti Filmi- ja Videokuvaajien Liiton Suomen mestaruuskilpailujen nuorten sarjan. Elokuvan ohjaaja Sakari Mäkelä ja tuottaja Pauli Kopu ovat nuoresta iästään huolimatta ehtineet tehdä jo paljon.

Kymmenen vuotta sitten Sakari Mäkelä ja Pauli Kopu tekivät omaa televisiokanavaa Kyrölässä. Kahden miehen tiimi hoiti kaiken alusta loppuun; lukivat uutisia, tekivät luonto-ohjelmia, kuvasivat VHS-kameralla ja editoivat.

Mäkelä ja Kopu toivovat, että lyhytelokuva pääsisi festivaaleille ja saisi siten näkyvyyttä. Poikien toive toteutui tänään Kouvolassa pidetyillä Filmi- ja Videokuvaajien Liiton SM-Festivaaleilla, joilla heidän elokuvansa esitettiin. Palkintona oleva Oscar-patsas antoi ikään kuin viitteitä tulevaisuuden haaveille, jotka ovat elokuvan parissa.

Mahdollista on, että jonain päivänä valkokankailla nähdään kokoillan elokuva. –Samalla tavalla on edennyt monen ammattilaisenkin ura. Lyhytelokuvasta hekin ovat lähteneet liikkeelle, tekijät sanovat.

Elokuvan juoni on lyhykäisesti seuraava: Tomi (Jere Kolehmainen) on vuokrannut viikonlopuksi mökin, jonne hän on lähdössä tyttöystävänsä Minnan (Anna-Reetta Mäkinen) kanssa. Hänellä on yllätys Minnalle illaksi, mutta aina kaikki ei mene suunnitelmien mukaan.

Elokuvan äänisuunnittlija Markus Hirvelä vasemmalla ja ohjaaja Sakari Mäkelä oikealla. Kuva: Raimo Sävilä
ROOLEISSA:

Tomi: Jere Kolehmainen
Minna: Anna-Reetta Mäkinen
Autovaras 1: Markus Ylänen
Autovaras 2: Janne Seppänen
Tyttö laukun kanssa: Pinja Hirvonen
Tytön kaveri: Aino Heiskanen

Ohjaus, kuvaus ja leikkaus: Sakari Mäkelä
Tuottaja: Pauli Kopu
Käsikirjoitus: Helena Mäkelä ja Veli-Matti Peltola
Äänisuunnittelu: Markus Hirvelä
Musiikki: Saara Aalto, Teemu Roivainen ja Julius Niiniranta
Kuvaussihteeri: Iida Jokinen
Graafikko: Ari-Pekka Ahonen
Rekvisitööri: Laura Lahtivirta
Still-kuvat/Making of: Teemu Hallinen
Kuljetukset: Pertti Mäkelä

Kiitokset

Elina Kopu, Pertti Kopu, Pekka Ylänen, Sirpa Lahtivirta, Tuuli Hämäläinen, Vera Mäkelä ja Raisa


Ohjaaja Sakari Mäkelä kameran takana
TUOMARISTO ARVIOI ELOKUVAA NÄIN:

Tarina on hyvä kokonaisuus ja erityisen kaunista maisemakuvausta. Toteutus pikkuidealla hyvä ja kypsää. Elokuva on harmoninen ja tasapainoinen kokonaisuus. Toteutus ilmentää ammattimaista työskentelyä ja loistavia näyttelijäsuorituksia. Autovarkaita olisi voinut syventää paremmin ja raivokohtaus tuntuu jossakin määrin liian voimakkaalta kaunista kesämaisemataustaa vasten

Elokuvan voit katsoa tästä linkistä
Anna-Reetta Mäkinen ja Jere Kolehmainen