Helsingin Filmi- ja Videokuvaajat

YHTEYSTIEDOT:
Puheenjohtaja Esko T. Rautanen, puh. 040 750 0654, sähköposti esko.rautanen(at)yahoo.fi
Varapuheenjohtaja ja sihteeri Jyry Louhisto, puh. 040 543 1099, sähköposti jyry.louhisto(at)kolumbus.fi
Varainhoitaja Paavo Tammi, puh. 041 510 1522, sähköposti paavo.tammi@gmail.com
Hallituksen jäsen Markku Mertala, puh. 040 847 3391, sähköposti mertalamarkku(at)gmail.com

Toimintavuosi 2020

Vuosi alkoi normaalisti. Tammikuun kuukausikokouksessa saimme tutustua Wanda Videonet ry:n toimintaan ja näimme yhdistyksen jäsenten tekemiä elokuvia. Helmikuun kokouksen keskeinen ohjelma olivat UNICA 2019:n parhaat elokuvat. Niitä katseltiin ja niistä myös keskusteltiin.

Maaliskuun kuukausikokous jouduttiin koronaviruksen vuoksi perumaan. Samalla peruuntui vuosikokous. Vuosikokous kuitenkin pidettiin. Kaikille yhdistyksen jäsenille toimitettiin sähköpostilla jäsenkirje, jossa oli mukana vuosikokouksen asialista ja hallituksen päätösesitys kuhunkin kohtaan. Kirjeen liitteenä oli tilinpäätös vuodelta 2019. Jäsenkirjeessä pyydettiin kaikkia jäseniä ilmoittamaan maaliskuun loppuun mennessä puheenjohtajalle, hyväksyykö jäsen hallituksen päätösesitykset. Osa jäsenistä vastasi hyväksyvänsä, osa ei mitään. Yhtään kielteistä viestiä ei tullut. Hallitus veti sen johtopäätöksen, että tilinpäätös on hyväksytty ja vastuuvapaus vuodelta 2019 myönnetty.

Myös huhtikuun kuukausikokous jouduttiin perumaan.

Helsingin Filmi- ja Videokuvaajille oli langetettu vastuu SM 2020 -vuosikilpailun tuomaroinnin järjestelyistä. Tämä homma hoitui oikein mallikkaasti koronasta huolimatta. Menettely on selostettu Filmaajassa 2/2020. Perinteinen tuomariston ja sen sihteerin yhteinen lounas on vielä syömättä, mutta kyllä sillekin varmaan vielä aika löytyy.

Kesällä korona hiipui, ja arveltiin, että syksyllä kokouksia voitaisiin jatkaa. Päivämäärät lyötiin kiinni ja kokoustila varattiin. Tiedot ilmoitettiin jäsenkirjeessä. Mutta elokuussa alkoi koronan uusi nousu ja tilanne muuttui. Syys- ja lokakuun kokoukset peruttiin. Marraskuun vaalikokous järjestettiin etäkokouksena verkossa. Siinä päätettiin jäsenmaksuista ja hallituksen jäsenistä.

Jäsenkirjeitä on kuitenkin lähetetty. Niissä on annettu vinkkejä ja linkkejä, joista löytyy kuukausikokoukset korvaavaa elokuvien katselemista.

Toimintavuosi 2019

Tutustumiskäynti 27.11.2019 Aalto Studios -toimintaan eli Aalto-yliopistossa annettavaan elokuvataiteen koulutukseen Otaniemessä oli mahtava vierailu. Ari Kivimäki Aalto-yliopistosta kertoi ensin alan koulutuksesta Aallossa. Tämän jälkeen kävimme tutustumassa erinäisiin työtiloihin ja niiden laitteistoihin. Saimme varsin monipuolisen kuvan koulutuksesta ja siinä käytettävistä välineistä. Osana koulutusta on myös materiaalin tekeminen tekotodellisuuteen (VR eli virtual reality) ja lisättyyn todellisuuteen (AR eli augmented reality). Parhaat kiitoksemme Arille!

Alla on muutama kuva käyntiin liittyen.

JK. Ari kertoi, että pe 13.12.2019 klo 12.00 alkaen on Bio Rexissä opiskelijoiden tekemien elokuvien syysnäytös. Mikäli haluaa osallistua näytökseen, tulee ottaa yhteyttä Saara Toivaseen, sähköpostiosoite saara.toivanen(at)aalto.fi.

Aalto Studios -esittelyn osallistujat kuvaajaa (Esko) lukuunottamatta. Oikealla isäntämme Ari Kivimäki.
Monenmoista tavaraa opetuksessa tarvitaan.
Opetukseen kuuluu myös elokuvan teko 16 mm filmillä. Tässä hulppea leikkauspöytä.
Elokuvissa tarvitaan roolivaatteita. Ne syntyvät täällä.

Huhtikuun 2019 kuukausikokouksessa olivat vierainamme Lahden Videokuvaajien edustajat. Keskustelimme vilkkaasti oman yhdistyksemme toiminnan kehittämisestä ja yhteistyömahdollisuuksista. Lopuksi katseltiin elokuva Lahden Videokuvaajien 60-vuotisjuhlasta ja toinen Lemmenlatu-elokuvan tekemisestä. Alla pari kuvaa kokouksesta.

Heikki Mäntylälle Unica-mitali

 

Heikki Mäntylälle Unica-mitali

Heikki Mäntylälle ojennettiin vuoden 2018 Unica-mitali Helsingin Filmi- ja Videokuvaajien lokakuun kokouksessa. Mitali on tunnustus harraste-elokuvaajien hyväksi tehdystä ansiokkaasta työstä Suomessa. Heikki on ollut 2000-luvun aktiivisimpia elokuvan harrastajia Helsingin yhdistyksessä. Hänen kaksi elokuvaansa on osallistunut Unican minuuttisarjaan.

 

15.10.2019 pidetyn vuosikilpailun tulokset

1. Silakoita vilakoita, Esko T. Rautanen
2. JOKI, Kalevi Joutsela
3. Wappu 2018, Esko T. Rautanen

​Kilpailuun osallistui kolme elokuvaa, joten kaikki saivat ainakin jonkinvärisen mitalin.


11.10.2016 pidetyn vuosikilpailun tulokset

1. Riistakameran antia, Heikki Mäntylä
2. Pietari – Valamo – Syväri – Kizhi - Petroskoi, Pentti Kemppinen
3. Samba karnevaalit, Jyry Louhisto
3. Suomenlinna – ennen ja nyt, Pentti Kemppinen

​Kilpailuun osallistui 6 elokuvaa
 


20.10.2015 pidetyn vuosikilpailun tulokset

1. Imatrankoski, Jyry Louhisto
2. Äiti hukassa, Heikki Mäntylä
3. Juhan Tandem, Jyry Louhisto

​Kilpailuun osallistui 10 elokuvaa


21.10.2013 pidetyn vuosikilpailun tulokset
1. Entisajan elonkorjuuta, Kalevi Joutsela
2. Vettä Hanoissa, Matti Kurimo
3. Rapadalen, Matti Kurimo
3. Kylpijöitä, Heikki Mäntylä

Kilpailuun osallistui 6 elokuvaa.

15.10.2012 pidetyn vuosikilpailun tulokset
1. Hirvi-Heikki - kulkuri, Henry Korpilinna
2. Svalbard, Pertti Pihkala
3. Muuri, Kalevi Joutsela
4. Naxi-kansan mailla, Matti Kurimo

Kilpailuun osallistui 7 elokuvaa.