Vuoksen Videokerho ry - Ikuisesti sinun

8.4.2022

Näkymä katsomon takaosasta lavalle. Toinen etukamera näkyy vasemmalla.

Ikuisesti sinun

Imatra taltioi musikaalin James Deanista

Imatralaisella Vuoksen videokerholla oli koronarajoituksista johtuen vain yksi tilattu kuvaustyö vuonna 2021, Puumalan Jalkapuuteatterin näytelmän ”Hiiriä ja ihmisiä” taltiointi heinäkuussa. Tämän vuoden 2022 suhteen tilanne näyttää jo mukavammalta. Ensimmäinen työtilaisuus oli Ruokolahden musiikkiteatterin James Dean -musikaalin ”Ikuisesti sinun” taltiointi huhtikuun 3. päivä. 

Muitakin kuvauskeikkoja on ilmeisesti tulossa. Kerhon suunnitelmissa on lisäksi Imatran historian dokumentointia. Ikuisesti sinun -esityksen tilaukseen kuului myös lyhyen mainosvideon teko somea varten. Kerhon kuvausryhmä kävi sitä varten videoimassa yhden harjoituksen tanssi- ja laulukohtauksia. Videokerho kuvasi musikaalin kenraaliharjoituksen alusta loppuun perehtyäkseen näytelmän tuloihin ja lähtöihin ja tutustuakseen tarkemmin siihen, mitä kuvaaminen Imatran kulttuurikeskuksen Karelia-salissa vaatii.

Kuvaus tehtiin kolmella kameralla. Kenraaliharjoituksen kuvauksesta ei olisi ollut varsinaiseksi dokumentiksi, sillä näytelmästä puuttui sairastumisten vuoksi kolme näyttelijää. Varsinainen kuvaus oli sunnuntain 4.3. päivänäytöksessä, jossa oli runsaantuntuisesti yleisöä mukana. Lähikamerat olivat sivukäytävillä katsomon molemmin puolin noin viidennen penkkirivin kohdalla. Takakamera katsomon perällä kuvasi yleiskuvaa koko esityslavan laajuudelta. Sivukamerat hoitivat lähikuvien oton zoomaamalla. 

Näyttämön äänet otettiin Zoom-tallentimella äänitarkkaamon mikseristä XLR-johdoilla. Näyttelijöillä oli käytössään poskimikrofonit ja lavan edessä oli lisäksi kondensaattorimikrofoneja. Näytelmän aikana näyttelijöitä tuli katsomon takaa ja kulki sivukäytäviä myöten lavalle. Näissä tilanteissa piti olla tarkkana, etteivät ohikulkevat näyttelijät vahingossa törmänneet kameran jalustaan. 

Vaara piili erityisesti silloin, kun salissa oli hämärää ja vain lavalle oli suunnattu valoja. Vasen etukamera kuvasi akkuvirralla. Oikeaan etukameraan ja takakameraan otettiin verkkovirta jatkojohdolla. Sivukamerat kuvasivat HD-laadulla, takakamera 4K-laadulla videon suurennusmahdollisuuden mahdollistamiseksi. Musikaalin kokonaiskesto oli noin kaksi tuntia ja se tuotti materiaalia kaikista kameroista yhteensä noin 195 Gt. Editointi on tätä kirjoitettaessa työn alla.

Ilmari Pulli
Kuvat: Ilmari Pulli ja Topi Hartikainen