TESTIT

Nyt löytyy editointiin tehokas ja supernopea ratkaisu.

Kirjoittaja: Keijo Skippari

Samsung PCIe 4.0 NVMe SSD 980 PRO kiintolevy antaa tehoa, jolla viet tietokoneen käytön uudelle tasolle. 980 PRO:n PCIe 4.0 -liitäntä merkitsee kaksinkertaista tiedonsiirtonopeutta PCIe 3.0 -liitäntään verrattuna. Taaksepäin yhteensopivuus PCIe 3.0:n kanssa lisää käyttömahdollisuuksia.


Ylläolevasta kuvasta huomaa selvästi, miten Dataliitäntä vaikuttaa eri tyyppisten kiintolevyjen nopeuteen

Samsung PCIe 4.0 NVMe SSD 980 PRO kiintolevyn ominaisuuksia: 

PCIe 4.0 x4 tuki
Jopa 7000 Mt/s lukunopeus
Jopa 5000 Mt/s kirjoitusnopeus
980 PRO:ssa on Samsungin oma Elpis Controller, joka varmistaa PCIe 4.0 SSD -liitännän optimoidun nopeuden. Lukunopeus on jopa 7 000 Mt/s, mikä on kaksi kertaa nopeampi kuin PCIe 3.0 SSD -levyillä ja 12,7 kertaa nopeampi kuin SATA SSD -levyillä. 
Samsung 980 PRO saavuttaa enimmäisnopeuden emolevyllä, jossa on PCIe 4.0 -liitäntä. Nopeus voi vaihdella muissa ympäristöissä.

Vertailu Intel 1t m2-levy PCIe-3.0 adapterilla PCIe 4.0 väylään liitettyyn kovalevyyn antaa seuraavat nopeudet:
Lukunopeus 1886
Kirjoitusnopeus 1763
Asus HYPER M.2 X16 Gen 4 CARD -lisäkortti, 4 x M.2 paikka, PCIe 4.0/3.0 x16 liitettynä kasvaa Intel m2.levyn nopeus huomattavasti. Se ei kuitenkaan yllä Samsungin 4.0 väylään tarkoitetun levyn nopeuksiin.

Kahden viikon jälkeen käytössä todettua
Olen leikannut nyt uudella pöytäkoneella kahden viikon ajan ja todennut, että kaikki tätä uutta nopeaa kovalevyä koskevat tekniset tiedot pitävät paikkansa. Testasin uudella Sony Vegas Pro 18 editointiohjelmalla Sonyn MXF- pakkaamatonta 4K-materiaalia täydellä esikatselutarkkuudella ja täydellä ruudulla. Videoklipillä oli pari tehostetta mukana.
Esikatselu koko ruudulla ei pätkinyt yhtään, vaan kaikki leikkaussaumat ja klipit toistuivat virheettä, mikä ei aiemmin onnistunut lainkaan ilman tiedoston viemistä ensin mp4-muotoon.
Muistia koneessa on vain 32 gigaa ja prosessori on AMD 3700, emolevy Asus Prime X570-P AM4 ATX varustettuna uusilla PCIe 4.0 väylillä.

Virittämällä lisää muistia ja uusimalla PCIe-4.0 väyläisen näytönohjaimen nopeus kasvaa vielää lisää. Toistaiseksi näytönohjaimet ovat kalliita ja mikäli et pelaa pelejä, niin pärjäät hyvin vanhalla PCIe-3.0 väyläisellä ohjaimella hyvin.
Omassa koneessa Windows 10 on asennettu tähän nopeaan levyyn ja ostin vielä toisen samanlaisen editointimateriaaleille, johon kopioin kulloinkin editoinnissa olevan ohjelmamateriaalin.
Näyttäisi siltä, että tällä emolevy- ja kovalevy kokoonpanolla muiden komponenttien ei tarvi olla niin kalliita, koska pelkästään uusi väylä tuo ennen näkemättömät nopeusominaisuudet käyttöön.

Jos olet uusimassa omaa editointikonettasi, niin pidä huoli, että ostat sellaisen emolevyn, joka tukee PCIe-4.0 väylää.  Hyvä on olla vähintään 2 kpl M2 paikkaa, johon nämä levyt käyvät suoraan.
Kaiken kaikkiaan muutos vanhaan on huima ja nyt editointi on nautinnollista. Sinällään erikoista on, että sain omalla koneella paremmat luku- ja kirjoitusnopeudet, kuin levyn teknisissä tiedoissa luvataan.